Γιατί να προτιμήσω φυτικά καλλυντικά;


Ο κυριότερος λόγος είναι η ασφάλεια. 
Το δέρμα μας είναι ένα τεράστιο όργανο το οποίο απορροφάει οτιδήποτε βάλουμε πάνω του, προωθώντας το στο εσωτερικό του σώματός μας. Τα συμβατικά καλλυντικά στην αγορά είναι γεμάτα με επιβλαβείς χημικές ουσίες εκ των οποίων πολλές αποδεδειγμένα κάνουν κακό στον οργανισμό μας. Και παρόλο που οι μεγάλες εταιρίες καλλυντικών θα υποστηρίξουν πως οι ποσότητες αυτών των ουσιών είναι ελάχιστες, η συχνή και σχεδόν καθημερινή χρήση των προϊόντων αυτών αθροιστικά και σε βάθος χρόνου μπορεί να προκαλέσει ανεπανόρθωτες ζημιές. 

Δεν δοκιμάζονται σε ζώα. 
Σχεδόν όλες οι εταιρίες συμβατικών καλλυντικών δοκιμάζουν τα προϊόντα τους σε ζώα. Αυτό δε συμβαίνει με τα φυσικά καλλυντικά μιας και δεν υπάρχει λόγος να δοκιμαστεί η τοξικότητά τους! Τα φυσικά καλλυντικά δε θα μπορούσαν ποτέ να βλάψουν κανέναν. Μόνο στη περίπτωση που ο χρήστης έχει αλλεργία σε κάποιο από τα συστατικά θα μπορούσαν να προκαλέσουν κάποιον ερεθισμό. Γι’ αυτό το λόγο δοκιμάζουμε πάντα ένα καινούργιο προϊόν σε μια μικρή επιφάνεια του χεριού μας.

Είναι φιλικά προς το περιβάλλον. 
Όταν χρησιμοποιούμε συμβατικά, χημικά καλλυντικά δεν βλάπτουμε μόνο τον εαυτό μας αλλά και το περιβάλλον. Ξεπλένοντας τα μαλλιά ή το δέρμα μας, αυτές οι ουσίες διαφεύγουν από τους υπονόμους και καταλήγουν σε υδάτινες πηγές, διαταράσσοντας και μολύνοντας το περιβάλλον τους. Αντιθέτως με τα φυσικά καλλυντικά δεν υπάρχει τέτοιος κίνδυνος μιας και είναι  προϊόντα από τη φύση τα οποία επιστρέφονται στη φύση!

Ποια συστατικά να αποφύγω όταν αγοράζω καλλυντικά:

Formaldehyde. Συντηρητικό. Το βρίσκουμε συνήθως σε μανό και άλλα καλλυντικά. Προκαλεί έντονες δερματικές αντιδράσεις.

Imidazolidinyl Urea. Συντηρητικό. Συνδεδεμένο με έντονες δερματικές αντιδράσεις. 

Fragrance. Συνθετικά αρώματα που χρησιμοποιούνται σε καλλυντικά και απαρτίζονται από διάφορα συστατικά τα οποία δεν είναι απαραίτητο να αναγράφονται ξεχωριστά. Προτιμήστε φυσικά αρώματα και αιθέρια έλαια.

Methyl Paraben. Ευρέως χρησιμοποιούμενο συντηρητικό. Μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό στο δέρμα. (Επίσης butyl, ethyl και propyl paraben)

Isopropyl alcohol
Methylisothiazolinone
Paraffin
Propylene glycol
Sodium lauryl sulphate